Pages

Sunday, August 14, 2011

Resepi Kuih raya: Biskut Sarang Semut

Assalamualaikum…

Kali ni just nak share resepi kuih raya yang simple, Biskut Sarang Semut. Sharing is caring, right???  Jommm...



Bahan-bahan
250g butter
100g gula halus
350g tepung gandum (diayak)
100g tepung jagung (diayak)
1 biji kuning telur
1 sudu the esen vanilla
Chocolate rice/ manic (untuk hiasan)        
  
Cara-cara membuatnya:
1.       Pukul kembang butter dan gula.
2.       Masukkan kuning telur dan esen vanilla. Gaul rata.
3.       Masukkan tepung dan gaul rata.
4.       Parutkan  adunan ke dalam mangkuk kecil dan sudukan kedalam paper cup.
5.       Taburkan chocolate rice. Bakar dalam oven dengan suhu 150⁰C sehingga masak ( Anggaran 20 minit).
Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.


Senangkan?? Bolehlah cuba. Aku dah buat dan dapat dalam ~70 biji.


Hasil air tangan sendiri.



Mon punya!!


Bakar dalam oven.


Hasilnya…


One for me and one for mon…
.
Selamat mencuba!!!






No comments:

Post a Comment

Post a Comment