Assalamualaikum..
Hari ni aku dan Mon cuba buat Biskut Putaran Nestum. Masa penyedian dan membakar dalam masa lebih kurang 1 jam. Resepi ni untuk 108 keping biskut!!! Banyak wooo…
Bahan-bahan:
A
150 g tepung gandum
50 g tepung jagung
1 ½ cawan Nestum® (dikisar halus)
B
150 g gula kaster
150 g mentega
1 biji telur
1 ½ camca teh minyak kopi
1 camca the Nescafe® dilarutkan dalam 1 camca besar air panas
Chip coklat berwarna
Cara membuatnya:
1. Ayak bersama bahan A, masukkan Nestum® kisar
2. Krim bahan B hingga ringan dan kembang. Masukkan telu, minyak kopi dan larutan Nescafe®.
3. Kaup balikkan Bahan A dan kacaurata hingga menjadi doh yang lembut.
4. Masukkan doh ke dalam beg paip dengan acua corong berbentuk bintang dihujung beg paip. (atau terap/buat bentuk yang disukai)
5. Hias dengan chip coklat.
6. Bakar pada 180⁰C selama 15-20 minit atau sehinggan masak kekuningan.
Resipi:diambil dari majalah RASA (Julai)
Ni dalam majalah
Ni realiti..haha.. ini ikut kreativiti la..
Aku ni suka mencuba-cuba sikit. Sikit ja. Haha..Aku try ganti Nescafe® dengan Milo. Wah.. Not Bad. Sedap!!
warna pun lain sikit..Sedap..
No comments:
Post a Comment